Projeler

Üniversite isimlerinin marka değeri oluşturma serüvenleri her zaman incelenmeye değer bir araştırma konusu olmuştur.

Ticari boyutu olsun ya da olmasın, yükseköğretim kurumlarının anıldığı isimler marka değerlerinin ve akademik dünyadaki yerlerinin belirlenmesinde önemli bir paya sahiptir. Yükseköğretim kurumları için isimleri geçmişten beri var olma işlevleri doğrultusunda bir miras niteliği olduğu gibi, markalaşma ve kurumsal stratejileriyle bir bütün olarak akademik dünyadaki konumunu belirleyen göstergeler olarak da öne çıkmaktadır. Dünya Yükseköğretim Kurumları İsim Haritası Projesi (World Higher Education Institutions Name Map- WHEINM) dünya genelinde aktif olarak eğitim ve/veya araştırma faaliyetlerine devam eden lisans ve lisansüstü yükseköğretim kurumlarının isimlerinin derlendiği bir veritabanı oluşturma projesi olarak Üniversitemiz bünyesinde başlamıştır.

Projenin Amacı

Kapsamlı bir isim haritası çıkararak yükseköğretim kurumlarının isimlendirme eğilimlerinin incelenebileceği, bilim çevrelerinin erişimine açık, çok dilli ve dinamik bir platform kurmaktır. Çevrimiçi erişime olanak veren bu platform aracılığıyla dünya genelinde mümkün olduğunca çok sayıda yükseköğretim kurumunun isimlerinin seçiminde rol alan faktörlerin belirlenmesi, sınıflandırılması ve istatiksel analizinin yapılması hedeflenmektedir.

Projenin Kapsamı

Projenin ön ayağı Türkiye’de bulunan yükseköğretim kurumlarının isim analizlerinin yapılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Dünya genelinde belirlenen ülkelerde bulunan yükseköğretim kurumlarının isim analizini mümkün kılacak, kapsamlı ve çevrimiçi erişime olanak veren bir veri tabanı oluşturabilmek için çalışmalar devam etmektedir.

Proje kapsamında farklı ülkelerde ve dillerde (İngilizce, Almanca, Rusça, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Farsça, Arapça, Ermenice) yükseköğretim kurumlarının isimlerini sistematik bir şekilde derlemekte olan araştırmacıların isimleri aşağıda listelenmiştir.

Yürütücü: Yrd. Doç. Dr. Armağan ERDOĞAN

Koordinatörler:

Okt. Ebru ÖZTEKİN BIYIKLI

Okt. Dr. Tuba DEMİRKOL

Sistem Geliştirici: Uz. Gökhan ERSOY

Veri Toplama Ekibindeki Araştırmacılar:

1. Okt. Ceren Durukan (Rusça)

2. Okt. Çiğdem Tandoğan (İtalyanca)

3. Okt. Ebru Üstün (Almanca)

4. Okt. Ercan Cihan Ulupınar (Ermenice)

5. Okt. Mahmut Bilici (Arapça)

6. Okt. Yasin Günaydın (Arapça)